Horthy péceli vője

Fáy László földbirtokos, az ismert sportsman, akinek a neve gyermekkorától össze volt kötve a versenysporttal, 47 éves korában meghalt.” – nagyon szűkszavúan emlékeztek meg az egykori péceli földbirtokos haláláról a korabeli lapok, pedig az ifjú Fáy egy évtizeddel korábban még a címlapokon szerepelt feleségével. Horthy Miklós lányának, Horthy Paulettának első férje 1937-ben halt meg.

A péceli családi háttér

Anélkül, hogy a Pécelen több évszázados múltra visszatekintő Fáy család szerteágazó családfáját részleteiben is felvázolnánk, legyen elég annyit rögzíteni, hogy a XIX. század és XX. század fordulójára – amikor történetünk kezdődik – a nagy nevek közül már csak a Fáy família birtokol nagyobb földeket a faluban, ők még talpon vannak. Igaz ugyanakkor, hogy a földek egy részét 1891-ben már – vagy azzal a szándékkal, hogy meglovagolják a nyaralók kiköltözési hullámát vagy anyagi megfontolásokból – árulják.

Fáy László 1890. június 14-én született. Apja, Fáy Béla ekkor már péceli ingatlanjainak jelentős részétől megszabadult, de még köztiszteletben álló földbirtokos és országos hírű ménesbirtok tulajdonosa. Anyja Blaskovich Mária, a Kincsem gazdájának, Blaskovich Ernőnek testvére. A ló nyilván mindennapi téma a családi összejöveteleken, Béla idős korában is gyakran büszkélkedik azzal, hogy Kincsemet már csikó korában is ismerte.

A népszerű sportman

A kis László anyatejjel szívja magába a lovassport szeretetét: fiatal felnőtt korában már a lóversenyek aktív látogatója, később saját lóval nevez versenyekre. A sebesség megszállottja a kor kívánalmai szerint később „átnyergel” az autósportra és 1922-től – bár a lovasversenyt sem elhanyagolva – Lancia gépjárművével szerez érmeket a hazánkban meghirdetett autóversenyeken. A Hortobágy-Balaton távon rendezett túrakocsikázáson például előkelő bronz érmet szerez.

Fáy László a Tolnai Világlapja címlapján Forrás: Tolnai Világlapja, 1922. április 5.

Népszerűségét mi sem jelzi jobban, hogy a Színházi élet a „Ki a legszebb férfi?” rovatban is „futtatja” Fáy Lászlót. A több hónapon át zajló közönségszavazáson sajnos csak harmadik helyen végez, de vannak hónapok, amikor ő zsebelheti be a legtöbb levélben leadott “like”-ot.

„Politikai” pálya és szerelem

A katonai karrierjét is sikeresen egyengető Fáy László 1919 novemberében már Horthy vezérkari tisztjeként vonul be Budapestre. A Horthy Miklós budapesti bevonulásáról tudósító újság szerint a menet elején fehér lován haladó fővezér után már a második sorban lovagol be a fővárosba a később császári és királyi kamarás címet is megszerző Fáy gyerek.

A 19 éves Horthy Pauletta Forrás: Tolnai Világlapja 1922. április 12.

A Horthy közvetlen bizalmi köréhez tartozó, sportos, társasági életet élő, 29 éves Fáy László feltehetően hamar felkelti a mindössze 18 éves Pauletta figyelmét, hiszen alig feltételezett megismerkedésük után egy-két évvel, 1921 december 5-én meg is tartják az eljegyzést, amiről kiemelten számolnak be a korabeli lapok.

Rosszul sikerült házasság

1922. április 3-án „a legnagyobb csendben”, a nyilvánosság teljes kizárása mellett tartják meg a lakodalmat a királyi palota egyik kápolnává alakított termében – rossznyelvek szerint azért a visszafogottság, mert Horthy szégyelli, hogy mégiscsak egy „dzsentrihez” megy a lánya, míg a hivatalos magyarázat szerint, az utolsó magyar király, IV. Károly pár nappal korábbi halála miatt nem rendeznek nagyobb összejövetelt.

Fáy László és Horthy Pauletta Forrás: Ország-Világ 1921. december 25. (Jelfy Gyula fényképe)

Fáy László próbál felnőni a feladathoz, a család összekuporgatott pénzén még vitézi telket is vásárol 1925-ben, így megkapja a vitézi rangot, de addigra párkapcsolata tönkremegy. Az ifj. Horthy feleségének visszaemlékezéseiből is tudhatjuk, hogy házasságuk nem sikerült túl jól („Paulette első házassága Fáy Lászlóval nagyon boldogtalan volt.”) Pár év után, 1926-ban elválnak. Paulette (talán a válásba) belebetegszik, de átmenetileg talpra áll és hozzámegy Károlyi Gyula grófhoz, aki bár „gyöngéd szeretettel” veszi körül, 1940 júniusában a kiújult tüdőbetegségbe belehal.

Lejtmenet

Nem egyértelmű, hogy miért, de a rosszul sikerült esküvő után jól láthatóan már nem kap komoly pozíciót Fáy László. Vagy a Horthy számára eleve rangon alulinak minősített házasság, vagy László esetleges kicsapongó élete vezetett oda, hogy 1925 után szinten alig történik említés a Pécelre visszahúzódó Fáy Lászlóra. Egyes források szerint a Bethlen kormány alatt kirobbant ún. frankhamisítási ügyhöz is köze lehetett – amikor is a pénzhamisítás szálai, főleg nyugat-európai vádak alapján egész magas kormányzati pozíciókig vezettek – de ez végül nem nyert bizonyítást és a történei kutatások megállapítása szerint is inkább a Horthy lejáratására törekvő belpolitikai célokat szolgálta a családhoz közel álló Fáy megvádolása.

1931 januárjában még a Vitézi Rendből is törlik. A hivatalos indoklás szerint „kénytelen volt birtokát eladni és nem tudott vitézi telket alapítani” – illetve azt nem sikerült fenntartani.

Újra már nem nősül meg. 1937-ben daganatos betegséggel, a Maglódi úti Bajcsy-Zsilinszky kórházba kerül, szeptember 12-én, délután 2 óra 10 perckor magányosan itt is hal meg. A halotti anyakönyvben már csak egyszerű „magánzó”. Életkorát senki nincs aki javítsa, hibásan „39 éves” kerül a szebb napokat is látott 47 éves  Fáy László utolsó hivatalos papírjára.