A francia hadseregnek ajándékozott magyar repülő, amin péceli név szerepelt

1945 nyarán a francia hadsereg egy ajándék repülőgéppel lett gazdagabb. A magyarok által adományozott harci gép egy Pécelen született esztergályosról kapta a nevét. A repülőre nagy betűkkel írták fel „Petit Jean”, eredeti nevén Weisz János, a francia ellenállás mártírjának nevét.

Péceli esztergályos

Weisz János 1903. június 20-án született Pécelen. Az alacsony, vékony csontozatú, vörös hajú, de már fiatalon kopaszodó férfi vasmunkásnak tanult még Magyarországon, de 1924-ben jobb élet reményében Franciaországba költözött. A Renault autógyárban kezdett dolgozni.

Ekkoriban közel három millió bevándorló munkás élt Franciaországban, a különböző országokból származó munkások pedig saját szakszervezeti csoportokat alakítottak. A francia autógyárban Weisz János az egyik ilyen csoport vezetője lett. 1935-ben felvették a Francia Kommunista Pártba.

Német megszállás

A második világháború elején, Lengyelország lerohanását követően a németek a nyugati fronton is gyors eredményeket értek el. 1940-ben, alig több, mint egy hónap alatt Franciaország megadta magát a német hadseregnek. A főleg baloldali tömörülésekhez köthető ellenálló csoportok gyorsan kiépítették illegális szervezeteiket, amelyek – saját eszközeikkel – igyekeztek felvenni a harcot. Egyes források szerint több, mint háromezer magyar fogott fegyvert a francia felszabadulás érdekében ezekben az időkben.

Weisz János is aktív szervezője volt a magyar ellenállók harcának, tartotta a kapcsolatot a magyar csoportok és a Bevándorolt Munkások Mozgalma között. Ekkor kapta a Petit Jean álnevet. Röpiratokat terjesztettek, amelyekben a német propaganda állításait cáfolták.

Az egyik legveszélyesebb munka az volt, amikor német nyelvű szórólapokkal próbálták bomlasztani a Wehrmacht harci szellemét, azaz közvetlenül a katonákhoz kellett eljuttatni a röplapokat, esetleg rábírni őket a dezertálásra. Az egyik ilyen akció közben fogták el 1942. szeptember 23-án egy vonaton. Szeptember 27-én a fresnes-i börtönben belehalt a vallatásokba, a börtön udvaron temették el. (Érdekesség, hogy a Renault gyár egyik alapítója szintén ebben a börtönben halt meg két évvel később.)

Emlékezete

Még a második világháború alatt kiadott a franciaországi magyar kommunista csoport egy kiadványt (magyar és francia nyelven), amiben megemlékeztek Weisz János mártíromságáról is. A háború végén a Magyar Függetlenségi Mozgalom adományokból vásárolt egy Stampe mintájú repülőt, amit Petit Jean-ről neveztek el. Az Új tükör 1981-ben úgy fogalmazott, hogy a „fasizmus elleni harcból tevékeny részt vállalt magyar emigráció gyűjtötte össze” a pénzt azért, hogy a „két nemzet méltó emléket állítson a mártírhalált halt Weisz János vasmunkásnak”.

Az ajándék repülő Petit Jean felirattal. Forrás: Új tükör 1981. május. A fotót Martin (Preis) Ervin készítette

A második világháború után, egészen a rendszerváltásig a sajtó szinte minden évben megemlékezett Weisz János haláláról, a franciaországi magyar ellenálló mártíromságáról. 1973 júniusában Pécelen a Pest megyei Állattenyésztési Szakmunkásképző Intézetben (ma Fáy András Mezőgazdasági Szakképző Iskola) díszes ünnepség keretében emléktáblát is avattak Petit Jean-ra emlékezve. Az iskola helyi KISZ szervezete felvette Weisz János nevét.