Farkas Béla, szobrász

Azt Pécelen talán többen tudják, hogy Ybl Miklós településünkre is tervezett egy házat, de arról biztosan kevesebben tudnak, hogy az Ybl Miklóst ábrázoló legismertebb szobrot Péceli szobrász készítette.

Péceli származás

Farkas Béla 1885. március 25-én született Pécelen. Március 29-én keresztelték meg református szertartás szerint. Anyja Farkas Terézia Arad megyéből származott, apja ismeretlen, a gyermek nevénél „törvénytelen” megjelölés szerepel. A keresztelőn jelen vannak még Gazsó Mária és Fülöp Antal, valamint a bába, Kohn Teréz.

Péceli éveiről ennél több sajnos egyelőre nem tudható.

Tanulmányok, jelentősebb munkák

Művészeti tanulmányait Budapesten kezdte, majd Berlinben és Kölnben töltött néhány évet. 1917-től már kiállításai nyílnak, de átmenetileg a Herendi Porcelánmanufaktúra számára is készít kisebb sportszobrokat.

Forrás: Képes Krónika, 1925. november

Alkotásaival az ország számos pontján lehet találkozni: harmincnál is több hősi emlékművet, szobrot készített az 1920-as és 30-as években (Dány, Tura vagy Újhartyán, hogy csak a közelebbieket említsük).

Farkas Béla: Bírkozók, porcelán. Forrás: Művészet, 1980/9. szám

Budapesten a Népligetben látható az 1935-ben felállított Lengyel légionisták emlékműve, de az ismertebb alkotásai közé sorolható még a Dandár fürdő udvarán elhelyezett Vetkőző lány is.

Legismertebb alkotása

Legismertebb szobra kétségtelenül a Lechner Ödönt ülve ábrázoló alkotása. A magyar népi építőművészet kiemelkedő alakja 1914-ben halt meg. Már ebben az évben kiírták egy köztéri alkotásra felhívó pályázatot, amellyel Lechnernek kívántak méltó emléket állítani. Az I.  világháború azonban keresztülhúzta a számításokat, el kellett halasztani a kezdeményezést. 1929-ben próbálkoztak másodszor, de 1930-ban újra neki kellett futni a pályázatnak a nem megfelelő minőségű pályaművek miatt.

Végül 30 művész 43 alkotásából választották ki az akkor már Pankotai Farkas Béla néven alkotó szobrász terveit.

Lechner Ödön szobor még Farkas Béla kertjében az átadás előtt

A szobrot eredetileg a Liszt Ferenc térre tervezték, 1936-ban ünnepélyes keretek között itt is avatták fel. Később egy mélygarázs terve miatt a szobrot áthelyezték az Iparművészeti Múzeum előkertjébe.

Lechner Pécelen

Farkas Béla mindössze 12-13 éves lehetett akkor, amikor a Lechner Ödön tervezte péceli ház elkészült, nem egyértelmű, hogy bármi kapcsolódás lett volna a két művész között a közös péceli emlékek alapján. 

Lechner Ödön egyébként 1897-ben húgának, Lechner Ilkának tervezett egy nyaralót Pécelen. A házat Lechner Ilkától Korányi Frigyes lánya, Korányi Anna és férje, Soós Elemér vették meg. A ház ma már jelentős átépítéseken ment át, a Korányi utcában található.

Halála

Pankotai Farkas Béla 1945 szeptemberében halt meg. Budapesten a Kerepesi úti temetőben kísérték utolsó útjára.

A szokásos forrásokon túl a Lechner Ödönt ábrázoló szobor állításának körülményeiről nagyban támaszkodtam Ács Piroska: Lechner Ödön köztéri szobrának története című cikkére. Farkas Béla köztéri alkotásairól a kozterkep.hu-n tájékozódtam.