Lázár Ervin és a négyszögletű kerek erdő

Nagypapa faluja fölött van egy erdős, bokros, mély vízmosásokkal szabdalt terület, a helybeliek Csúnyának hívják. Ők tudják (ha tudják?), miért nevezik így, mert ez a Csúnya nagyon szép.” – írja Lázár Ervin a Lovak, kutyák, madarak című mesében a péceli erdőről. December 22-én lesz az író halálának tizedik évfordulója.

Lázár Ervin családjával 1971 és 1980 között élt Pécelen, eleinte a Petőfi utca 7. szám alatti társasház harmadik emeletén, majd a Kölcsey utcai „vadregényes”, villaszerű házban. Miután Budapestre költöztek, a család még rendszeresen visszalátogatott Lázár Ervin édesapjához. A péceli társasági élet aktív szereplője volt, barátságot ápolt többek között Karsai Zsigmonddal. Az évente megrendezett lőrincrévi bál visszatérő vendége volt a Lázár család.

lazar_ervinA fent idézett részleten kívül Pécel több mesében is felbukkan, de kétségkívül a leghíresebb az 1985-ben megjelent, A négyszögletű kerek erdő című mese, melynek már első oldalán feltűnik a Ráday-kastély. Az író – saját elmondása szerint – 2005-ben egy vele készült interjúban fedte fel először, hogy a négyszögletű kerek erdő Pécelen található.

Halálát követően, 2007-ben a városi könyvtár mellett egy utcát neveztek el a meseíróról, valamint megkapta a Pécel díszpolgára címet. Felesége és gyermekei legutóbb, szeptember 20-án a Karsai Zsigmond Baráti Társaság meghívására jártak városunkban. Az író születésének nyolcvanadik évfordulójára rendezett megemlékezésen vettek részt.

A képen Lázár Ervin Karsai Zsigmondnál, Pécelen, 1985-ben fotó: Sebő Ferenc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *