Péceli számítógépgyár

Három új játék gyártását kezdték meg a péceli Triton szövetkezetben, amelyek a karácsonyi vásáron már kaphatók lesznek.”– jelent meg a hír az országos lapokban 1983. novemberében. A hírek ekkor még csak a társasjátékokról szóltak, de egy évvel később már az első „péceli” számítógép is elkészült.

A Triton házipari szövetkezetet 1965. januárjában alapították Pécelen. Az eredeti konfekcióipari és játékgyártó profil – a kor kihívásaihoz igazodva – hamar kiegészült az elektronikai részleggel. (A szövetkezett 1985-ben bomlott három kisszövetkezetre: Triton Számítástechnikai és Távközlési Kisszövetkezet, Aranyolló Kisszövetkezet és Rekord Játék- Nyomda- és Elektronikai Kisszövetkezet.)

A fent idézett hírben két játékról is elismerően szóltak. Az egyik a Tallér János asztalosmester által kifejlesztett, egy ősi kínai fejtörő logikájára épülő társasjáték, a másik pedig az autóversenyzős Grand Prix játék. Egy évvel később, 1984-ben azonban már arról számolnak be a lapok, hogy a péceli cég elkészítette első számítógépét.

triton_szgEgyre nyilvánvalóbban belép a mindennapi életünkbe a mikroszámítógép. A gyártók száma egyre nő. Közülük a péceli Triton Házipari Szövetkezet mutatta be az IPT-002 típusú gépet” – olvasható az 1984. szeptemberi híradásban. A 16 Kbyte programtárral és 12 Kbyte adattárral „felturbózott” gépet teljes egészében hazai, illetve „szocialista importból származó alkatrészekből” állították össze.

A számítógépet a gyár az 1980-as évek elején indult iskolaszámítógép-program „közbeszerzési felhívására” nevezte be, de sajnos nem nyert. (A program keretében, több körben kiválasztott gépeket központilag osztották szét a magyar iskolákban.) Megközelítőleg 100 darab készült csak a gépből, melyet – ha befut – Triton Compi néven ismerhetett volna meg a szélesebb közvélemény.

A társaság később a távközlési piacon tudta kamatoztatni a számítógép gyártása során felszedett tudást és 1986-ban kifejlesztette a később többek között MÁV-nál vagy a Forma1-en is használt Gepárd típusú, ma már csak múzeumokban fellelhető, szöveges üzenetek továbbítására alkalmas telex számítógépet. A kilencvenes évek elején holland társbefektetők jelentek meg a cégben, a Triton az országos telefonhálózat-fejlesztési programokba tudott ekkor még sikerrel bekapcsolódni. 1992-ben például átadnak egy 4 ezer négyzetméteres telefonkészülék-gyártó üzemet is Pécelen. A 90-es évek közepétől a távközlési piacon a „nemzetközi helyzet egyre fokozódik”, sorra jelentek meg a nagy külföldi cégek, akikkel újabb tőkebefektető nélkül már nem sikerült lépést tartani. A 2002-ben kivált és jelenleg is működő Triton Elektronikai Kft. azóta elektronikai egységek gyártásával foglalkozik.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *