Sakkzseni Pécelről

Január közepén volt 10 éve, hogy meghalt Robert James Fischer, ismertebb nevén Bobby Fischer. A világhírű sakkozó, sakknagymester és világbajnok apja magyar volt egy 2002-ben megjelent, az FBI vizsgálataira hivatkozó amerikai cikk szerint. Farkasházy Tivadar pedig kiderítette, hogy a sakkzseni péceli zsidó felmenőktől származott.

Peter Nicholas, a Los Angeles Times riporterének és feleségének éveken át tartó kutatásaiból még a 2000-es évek elején kiderült, hogy Bobby Fischer apja nem is az okmányokon szereplő német biofizikus (Hans-Gerhardt Fischer), hanem az 1895-ben Fiume-ben született Neményi Pál, az Egyesült Államokba emigrált matematikus fizikus volt. (A részletekbe itt most nem mennénk bele, a magyar kapcsolatról számtalan cikk található az interneten.) Bár az új „eredettörténet” meglepte a sakkvilágot és sokan kétkedve fogadták, a magyar családi gyökerek ma már több forrás szerint is igazoltnak tekinthetők.

PaulNemenyiHa igaz, hogy Bobby Fischer apja Neményi Pál volt, akkor nekünk már csak pár kényelmes lépés eljutni Pécelre (ahogy ezt Farkasházy Tivadar a Bobby visszatér című könyvében részleteiben is feltárta). Neményi Pál Fiume-ben látta meg a napvilágot, ahol apja, Neményi Dezső már 1895 óta dolgozott (a Hitelbank Petróleum-gyárában volt igazgató). Dezső pedig 1860-ban Rákospalotán született egy péceli szegény zsidó hitoktató családjába. A család már generációk óta aktív „szereplője” a péceli zsidó hitéletnek, hiszen míg Bobby Fischer dédapja hitoktató, ükapja rabbi volt településünkön. A Neumann nevet a család az 1870-es évek elején cserélte Neményire.

A péceli zsidó család egyébként jó génállománnyal rendelkezhetett. A hitoktató Zsigmond három fia közül az egyikről, Neményi Ambrusról korábban már ezen az oldalon is volt szó: újságíró, politikus és a Gyáriparosok Országos Szövetségének első vezérigazgatója lett (Ambrusról további részletek itt). A másik fiú, Imre államtitkári rangig küzdötte fel magát a – Mikszáth megjegyzése alapján – „péceli szegényes házból”. A harmadik fiúról pedig most már tudjuk, hogy sakkzsenihez segítette a világot.

(A fotón Neményi Pál, matematikus, Bobby Fischer feltételezett apja, forrás: wikipedia)

One thought on “Sakkzseni Pécelről

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *